UTERUM - SKAPA DIN EGEN OAS

Uterum från Skånska byggvaror
Uterum från Skånska byggvaror
Uterum från Skånska byggvaror

Uterum gör att gränserna mellan ute och inne mindre skarpa. Om du dessutom inreder ditt uterum med många växter förstärks känslan av att vara både inne och ute samtidigt.

Uterum som är isolerat förlänger växtsäsongen med flera månader och får faktiskt ett klimat som liknar det vid Medelhavet. Så för dig med gröna fingrar finns det goda chanser att odla citrusväxter, olivträd eller fikon i ditt uterum.

Tänk bara på att det under sommarens hetaste dagar kan bli för torrt och varmt, särskilt i mindre uterum. Använd då skuggväv, markiser eller vanlig bordsfläkt för att få ner temperaturen. Bästa luftväxling får du i ett uterum på 25–3 0 m2.

Även i enklare uterum går det att odla växter som annars föredrar sydligare breddgrader. Se bara till att flytta växterna under de kallaste vintermånaderna när temperaturen i den inglasade delen sjunker till minusgrader.

Ett bra tips är att sätta tunga växter på platta med hjul. Då blir det lättare att flytta dem när nattfrosten närmar sig eller anpassa placeringen efter ljus och skugga. Hjulplattor finns att köpa i vissa möbelaffärer och handelsträdgårdar.