UTERUM MED KLASSISKA FORMER ELLER FRIARE RUM - HITTA STILEN PÅ DITT UTERUM

Uterum från Skånska byggvaror
Uterum från Skånska byggvaror
Uterum från Skånska byggvaror

Uterum kan vara så mycket. Fyra enkla glasväggar och plasttak som förlänger sommaren. Eller en ombonad vinterträdgård eller ett ännu mer avancerat uterum, ett ”conservatory” i brittisk stil.

Uterum i de olika stilarna gör att priset för uterum varierar med utförandet – vilket du bör tänka på innan du sätter igång. Det viktigaste är att hitta en lösning för ditt uterum som passar till just ditt hus och som bildar en helhet med huset. Den helheten består av två viktiga saker: placering och utformning av ditt uterum.

Fundera över ditt hus. När är det byggt? Vilken stil har det? Hur har det sett ut tidigare?

Du som har ett äldre hus har säkert redan ställts inför frågan om du ska bevara den gamla stilen eller inte när du byggt om eller renoverat. På 6 0- och 70-talen var det vanligare att bryta mot det gamla och välja moderna material och lösningar på det nybyggda. I dag är de flesta mer benägna att skapa något som stämmer överens med den gamla stilen.

Alla hus har en själ, oavsett hur gammalt det är. Att försöka bevara den brukar ge bäst resultat. Så när du bygger ett uterum i anslutning till ditt hus är det bra om du låter viktiga detaljer och material återkomma i det nya, till exempel i fasadbeklädnad och färgsättning, fönsterspröjsar och karmar. Invändigt kan det handla om armaturer, lister och material på golv och väggar.

Taket är en annan viktig detalj – ska det vara platt eller brutet? Kanske kupol? Sadeltak som följer vinkeln på husets tak blir allt vanligare på uterum och skapar mer rymd. Men rymd kan du också framkalla genom oregelbundna former och burspråk.

Om du känner att valet är svårt kan det vara värt att konsultera en arkitekt eller duktig snickare för att få hjälp att komma fram till vad som passar just dig bäst.