UTERUM - VAD SKA MAN VÄLJA FÖR VÄGGAR?

Uterum från Skånska byggvaror
Uterum från Skånska byggvaror
Uterum från Skånska byggvaror

Uterum och dess utseende påverkar mycket av valet av partier. På samma sätt som vid valet av tak beror valet av väggar på husets utseende och på vilka årstider ditt uterum ska utnyttjas.

Uterum i aluminium är underhållsfritt och fungerar mycket bra för uterum som används för att förlänga sommaren. Om du däremot ska bygga ett uterum för åretruntbruk rekommenderar vi träpartier. Trä håller värme bättre och finns i fler utföranden. Skånska Byggvaror erbjuder till exempel både vikbara dörrar och fasta partier i trä för ditt uterum.

Vilket glas du ska välja beror också på hur mycket vinter och kyla du vill stänga ute.

Mer sommar: Om du vill förlänga sommaren räcker det med enkelglas som är ett vanligt 4 mm floatglas/fönsterglas. Även om du väljer enkelglas kan det vara klokt att isolera golvet så att du slipper fukt och kyla från marke

Varmt och tryggt: Använd säkerhetsglas med energibeläggning om du vill förkorta vintern med ditt uterum. Säkethetsglaset har ett osynligt oxidskikt på utsidan som ger ett behagligt inomhusklimat. Beläggningen släpper in den varma solenergin (kortvågig strålning) och håller kvar rumsvärmen (långvågig strålning). Eftersom glasets insida hålls varm minskar risken för kondens och rimfrost.

Året om: Isolerglas har den högsta isolerförmågan och är det bästa valet om du vill skapa en vinterträdgård för användning året om. Partierna bör ha ett lågt U-värde (isolervärde), inte bara själva glaset.

Extra tryggt: Med säkerhetsglas får du ett enkelglas med extra hållfasthet vid belastning. Säkerhetsglaset är härdat och därmed fem gånger starkare än vanligt glas. Det får ett annat brottmönster när det brister: det splittras i små bitar som minimerar risken för allvarliga skärsår. Finns det barn i huset är säkerhetsglas en klar fördel.